Forskningen

I fire år fremover skal forskere ved OsloMet - Storbyuniversitetet undersøke om sosial velferdsteknologi, som Komp, kan bidra til at eldre bor hjemme lenger, med økt livskvalitet.

For å kunne svare best mulig på forskningsspørsmålet, er forskningsdesignet (spørsmål, metodevalg , praktisk fremgangsmåte) et resultat av omfattende diskusjoner mellom samarbeidspartnerne, hvor bydelene og Solfjellshøgda helsehus har deltatt aktivt. Det gir mer treffsikker forskning, med økt samfunnsrelevans.

Om forskningsmetoden RCT (randomisert kontrollstudie)
Prosjektet har valgt RCT som forskningsmetode. En randomisert kontrollstudie er beste metode for å studere effekten av en intervensjon, som i vårt tilfelle er å ta i bruk Komp. En RCT lar oss undersøke årsakssammenhenger. Dette betyr at vi vil kunne peke direkte på årsaken til et resultat. En RCT setter også systematikk fremfor skjønn ved at målgruppepopulasjonen deles tilfeldig i en tiltaksgruppe og en kontrollgruppe. Tilfeldig inndeling motvirker systematiske forskjeller, men også mulige feilkilder, ved å sikre at gruppene er mest mulig like før intervensjonen. På denne måten legger forskningen til rette for at tjenestemottakere som vanligvis ikke ville bli vurdert som noen som ville ha glede eller nytte av Komp, får prøve det likevel. Selv om tjenesten vet mye om tjenestemottakerne, vet de ikke alltid alt om f.eks tjenestemottakers nettverk.  Slik kan vi “Informere skjønnet” - men også få to så like grupper som mulig.

Forskerne vil bruke registerdata fra journalsystemet Gerica, Statistisk Sentralbyrå (SSB) og bruksdata fra leverandøren av Komp, No Isolation, i tillegg til opplysninger fra spørreundersøkelser, intervjuer og deltakende observasjon (å følge en ansatt på jobb, etter avtale).

Du kan fordype deg i forskningsmetoden, datagrunnlag og databehandling her.



Hvem får tilbud om Komp i dette prosjektet?

Hver bydel gjør et uttrekk blant sine tjenestemottakere, med disse objektive kriteriene:

  • Alder: 67+

  • Bor i egen bolig i en av prosjektbydelene

  • Har vedtak om kommunal hjemmesykepleie 

  • Har funksjonsproblemer, målt med IPLOS

    Dette gir en populasjon på ca. 1200 eldre. Av disse vil prosjektet dele uttrekket i to grupper; en tiltaksgruppe og kontrollgruppe. 300 tjenestemottakere vil utgjøre tiltaksgruppen som blir tilbudt Komp.

    Vil du vite mer?

    Sykehjemsetaten, OsloMet og No Isolation forsket på livskvalitet og videreutviklet Komp for bruk på langtidshjem, for bedre å sikre sosial kontakt mellom beboere, pårørende og medarbeidere på kommunale langtidshjem i Oslo kommune.

    Forskningsrapporten - og resultatene er publisert: https://skriftserien.oslomet.no/index.php/skriftserien/article/view/769
    Kort oppsummert:

  • Komp er enklere å bruke enn smarttelefoner og nettbrett

  • De som bruker Komp har bedre og mer kontakt med familien, som igjen betyr noe for livskvalitet

  • Medarbeidere og beboere på langtidshjem har flere og bedre samtaler på grunn av Komp, fordi innholdet blir “samtaleknagger”

  • Kontakt gjennom Komp kommer i tillegg til annen sosial kontakt

  • Selv personer med alvorlig grad av demens kan ha glede av Komp

Følg prosjektet.

Vil du følge prosjektet? Fyll inn navn og e-post til høyre for å motta BoVel-prosjektet sitt nyhetsbrev.